Karakterschets

Bron: Woef magazine

Veelzijdig

Met een Ridgeback kan je zowat alle kanten uit, hij blijkt zowat alles te kunnen.  Hij is de klassieke lopende hond, heeft dus een zeer goede neus. Je kan er alle speurwerk mee doen.

Maar hij jaagt ook op zicht, is zeer snel en wendbaar.

Hij kan dus naar het schijnt zelfs een haas pakken.  Hij kan ook voor retrieverwerk worden getraind, zelfs vanuit het water, ook al is hij daar als een echte Afrikaan niet zo dol op.

Gehoorzaamheid

Gehoorzaamheid doet hij vrij behoorlijk, al zul je met hem niet de top bereiken, hij is een zelfdenker, geen automaat, en een heel ver doorgedreven training vindt hij beslist overdreven.

Hij is ook zeer waaks en geen wegloper.

Wanneer hem geleerd wordt tot waar zijn territorium ligt, heb je zelf geen omheining nodig, wordt er verteld.

Dominant

De Ridgeback is dominant, eigenzinnig, zelfstandig, hij weigert je slaaf te worden, hij houdt er eigen ideeën op na.

Maar hij is oerviendelijk, verdraagzaam, gevoelig voor je stem, heeft zin voor humor, is zeer handelbaar voor zijn groote, wil je kameraard voor het leven zijn. Hij is ook snel beledigd en heeft een hartje dat vlug gekrent is.  In huis kunnen ze heel rustig zijn.

Sportief

Het is een ideale hond voor sportieve mensen, maar omdat hij zo rustig is in huis kunnen ook oudere mensen goed met hem opschieten.

Beweging

Zolang ze hem maar met veel geduld correct opvoeden en beseffen dat hij de hoognodige bewegingsmogelijkheden moet krijgen en dat betekent: galopperen.

Kindvriendelijk

De Ridgeback is heel goed met kinderen, heel voorzichtig met de kleinsten, hij zal ze nooit zelfs niet per ongeluk omvergooien.

Verdraagzaam

Hij is verdraagzaam en kan dus worden gehouden semen met andere dieren.  Al is het een echte familiehond geworden, volgens de fokker kiest hij toch inde familie een persoon uit als superbaas.  Ondanks zijn afstamming verdraagt hij op normale wijze kou en nattigheid, naar het schijnt doet hij het in de scandinavische landen bijzonder goed.

adminKarakterschets