Omgang met Kinderen

De vraag of de Rhodesian Ridgeback geschikt is om bij jonge kinderen in huis te nemen kan bevestigend worden beantwoord, hoewel veel afhangt van hoe u de kinderen opvoedt. Er zijn wel een aantal spelregels waar u op zou moeten letten. Bedenk ook dat niet alle honden even gemakkelijk met kinderen omgaan en niet alle kinderen zo voorbeeldig met honden omgaan.

Voor alle rassen geldt: Laat uw kind en hond nooit samen alleen.

Een aantal tips wel u aan de kinderen kunt leren die oud genoeg zijn om dit te kunnen begrijpen:Leer de kinderen (ook b.v. buurtkinderen) dat ze:

  • de hond altijd naar zich toe roepen, nooit er zelf op afgaan (lagere rang gaat altijd naar hogere rang toe)
  • niet hard gillen, ruziën of wegrennen waar de hond bij is.
  • de hond in zijn waarde laten (respect tonen voor), dus niet: aan een slapende hond komen, niet te wild met hem spelen, geen vingers in de oren, ogen of neus stoppen, niet proberen hem op te tillen, plagen/pesten, wakker schudden, uit de mand trekken, aankleden, aan voerbak of kluif komen en ga zo maar door. Honden hebben behoefte aan een “veilige slaapplaats”.
  • geen onnodige of tegenstrijdige commando’s geven: 1x zeggen is genoeg, anders leert u de hond dat u het toch nog wel eens zegt, dus hoeft hij niet direct te luisteren.
  • nooit een hond aanstaren
  • niet op de grond naast de hond gaan liggen (of in de mand naast de hond), altijd uw gezicht hoger houden dan de kop van de hond.
  • gezicht nooit te dichtbij de hond houden en speelgoed opruimen, dus geen kleine dingen rond laten slingeren waar de pup bij kan, hij zou zich lelijk kunnen verslikken.

Zijn uw kinderen nog te jong om dit duidelijk te maken, zorg dan dat u kind en hond nooit alleen laat.

Voorkomen is beter dan genezen. Heeft u zelf geen kinderen, maar weet u dat uw hond in de toekomst (veel) in contact komt met kinderen, leer uw hond dan vanaf pups aan, wat kinderen zijn.

Ga eens een blokje rond langs een lagere school tijdens het schoolkwartier e.d.. Laat een buurjongen of meisje de pup eens een brokje geven, zo leert uw hond dat kinderen leuk zijn, in plaats van iets engs.

Ook hier geldt weer jong geleerd is oud gedaan.

adminKinderen